Rath & Doodeheefver

In 2009 deed ik in opdracht van Akzo Nobel onderzoek naar het archief van behangfabrikant Rath & Doodeheefver. Ik leverde een onderzoeksrapport op bestaande uit een quickscan van het archief en een verkenning voor mogelijke herbestemming van het archief. In 2013 schreef ik als project manager bij Het Nieuwe Instituut het projectvoorstel voor een presentatie op de Salone del Mobile te Milaan van nieuw werk ge├»nspireerd op het archief van Rath & Doodeheefver. Wat in 2014 resulteerde in een schrijfopdracht voor Het Nieuwe Instituut en een presentatie van een ruimtelijke installatie en live performance door Lernert & Sander. 

Archive Rath & Doodeheefver by Lernert & Sander
In opdracht van Het Nieuwe Instituut heeft het kunstenaarsduo Lernert & Sander een ruimtelijke installatie en live performance op basis van de historische collectie van behangfabrikant Rath & Doodeheefver ontwikkeld. Archive Rath & Doodeheefver by Lernert & Sander was te zien tijdens de Salone del Mobile in Milaan van 8 tot en met 13 april 2014. Archive is geopend in aanwezigheid van Minister Jet Bussemaker op 7 april 2014. 
    In de jaren '20 werkte Rath & Doodeheefver samen met onder anderen architect H.P Berlage en tot de jaren '80 hadden de producten van de behangfabriek een prominente plek in het Nederlandse interieur. De installatie Archive Rath & Doodeheefver by Lernert & Sander ontstond in samenwerking met AkzoNobel, de huidige eigenaar van het Rath & Doodeheefver archief.

Historisch vraagstuk 
Door in Milaan zo nadrukkelijk een ontwerparchief centraal te stellen, heeft Het Nieuwe Instituut het vraagstuk van het behoud van archieven onder de aandacht gebracht van een internationaal designpubliek. Diverse ontwerparchieven dreigen verloren te gaan, wat onvermijdelijk zal bijdragen aan het geheugenverlies in deze sector. Verdwijnt daarmee een onmisbare bron van inspiratie, kennis en herinterpretatie voor hedendaagse ontwerpers? Of is het ontbreken van een collectief geheugen juist het vitale kenmerk van het ontwerpdomein?

Lernert & Sander
Lernert Engelberts (1977) en Sander Plug (1969) zijn twee in Amsterdam gevestigde kunstenaars. Zij maken conceptuele films en installaties, onder meer gekenmerkt door hun gevoel voor humor. Lernert & Sander werkten voor Kenzo, Wallpaper*, Sikkens Foundation, Brioni tailors, Knab en Amnesty International. Zie lernertandsander.com of www.wrong.tv.