Huis Sonneveld² - Interventie door Inside Outside / Petra Blaisse

 

Vanaf september 2014 ben ik in opdracht van Het Nieuwe Instituut verantwoordelijk voor het project management van Huis Sonneveld² Interventie door Inside Outside / Petra Blaisse.

Tentoonstelling
Met één ingenieuze ingreep biedt gastcurator Petra Blaisse de bezoeker van Huis Sonneveld een geheel nieuwe ervaring. Interieur- en landschapsontwerper Blaisse zoekt met haar bureau Inside Outside de grenzen van de architectuur op. Met de interventie reageert Inside Outside op de drie kernbegrippen van het Nieuwe Bouwen: licht, lucht en ruimte. De simpele, maar doelmatige ingreep verandert het perspectief van de bezoeker. Ook de karakteristieke tuin wordt daarbij niet overgeslagen. Het bureau legt ‘de andere kant’ van Huis Sonneveld bloot en versterkt de relatie tussen binnen en buiten.

Huis Sonneveld
Huis Sonneveld is door de zorgvuldige restauratie en inrichting een prachtig monument. Het gevaar van een museumwoning is echter dat het bevroren raakt in de tijd. De bewoners die het huis tot leven wekten, zijn immers vertrokken. Reden voor Het Nieuwe Instituut om het monument te activeren door van tijd tot tijd een kunstenaar, ontwerper of architect te vragen om een 'site specific' installatie te maken. Door de confrontatie met een actuele ontwerppraktijk wordt de museumwoning de hedendaagse ontwerpwereld binnengehaald. 

Inside Outside / Petra Blaisse
Inside Outside is in 1991 opgericht door interieur- en landschapsontwerper Petra Blaisse. Het ontwerpbureau bestaat uit een multidisciplinair team van kunstenaars, architecten, landschapsarchitecten en ontwerpers. Inside Outside is gespecialiseerd in het ontwerpen van tentoonstellingen, gordijnen en landschappen. De ontwerpers zijn er altijd op uit om dynamische omgevingen te creëren, en maken daarbij gebruik van levende materialen, kleur, licht, geluid en tijd.