My first Design Collection

In de cursus My first Design Collection werden antwoorden gezocht op vragen zoals: hoe ontwikkel je een neus voor design? Denk je dat het je daarvoor aan know-how ontbreekt? Hoe ontwikkel je een duidelijke visie op je beginnende verzameling?

Eerst vanuit Premsela en later vanuit Het Nieuwe Instituut was ik verantwoordelijk voor het opzetten en de project management van deze cursus. De cursus heeft twee jaar gelopen: een jaar landelijk en het andere jaar in drie verschillende steden: Amsterdam, Arnhem en Rotterdam. 

Programma
In een serie bijeenkomsten met experts uit de wereld van het design werden zowel de theoretische als de praktische kanten van het verzamelen belicht. Onderdeel van de cursus was ook het bezoeken van designbeurzen, ontwerpopleidingen, galeries en verzamelaars onder leiding van professionals. Het programma besteedde aandacht aan de geschiedenis van design en het beschouwen en beoordelen van design, maar ook voor de specifieke financiĆ«le en zakelijke aspecten die bij het aanleggen van een designcollectie komen kijken. In twaalf bijeenkomsten die in het weekend plaatsvonden werden de deelnemers klaargestoomd tot designverzamelaar.